
E-86-11 IV-D directors’ representation of
custodial parents in post-divorce
support proceedings:  Conflicts and
disqualification

Facts

An attorney serves as the IV-D (Child Support Agency) director for a county.
Federal law apparently requires IV-D directors to represent the custodial parent
in proceedings relating to post-divorce support issues, regardless of the custodial
parent’s financial status.  Whereas such attorneys represented the interests of the
state and county prior to enactment of this federal law, they now, apparently,
directly represent the custodial parent’s interests.

Various factual scenarios may arise in which an attorney in this position
ostensibly might be required by this federal law to represent a custodial parent
in a support proceeding, having previously represented the opposing party in a
support proceeding or now being simultaneously involved in representing the
spouse of a subsequent marriage and an ex-spouse.

Question

1. Under these facts, may an attorney ethically accept representation of a
custodial parent in a support proceeding if:  (a) the attorney either previously
represented the other party on substantially the same issues; or (b) if the attorney
simultaneously represents the spouse of a new marriage against a former spouse
and the spouse of a prior marriage in support proceedings?

2. What action should an attorney take if the issues of prior or simultaneous
representation under Question 1 are not reasonably apparent prior to commenc-
ing representation of a custodial parent?

Opinion

1. The answer to Question (1)(a) is ‘‘no.’’
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Representation against a former client in a matter substantially related to the
facts or objectives of the prior representation is prohibited professional conduct.
See, e.g., State Bar Committee on Professional Ethics Formal Opinion E-85-8,
58 Wis. Bar Bull. 69 (Oct. 1985).  This rule has been applied to domestic relations
representation in Wisconsin.  See, e.g., Disciplinary Proceedings Against Keyes,
112 Wis. 2d 297, 332 N.W.2d 813 (1983); and Disciplinary Proceedings Against
Conway, 100 Wis. 2d 311, 301 N.W.2d 253 (1981).

The answer to Question (1)(b) is ‘‘yes, but. . . .’’

Under these facts, the parties to the two proceedings are different, albeit
there exists a marital relationship between a party to each proceeding.  Assuming
no confidential information is obtained from the spouse of the current marriage
which could be used in the representation against that person’s spouse, there does
not appear to be a bar to such simultaneous representation.  See, e.g., Opinion
E-85-8, supra.

Nevertheless, ‘‘[r]egardless of the belief of a lawyer that he or she may
properly represent multiple clients, he or she must defer to a client who holds
the contrary belief and withdraw from representation of that client.’’  SCR
20.23(3)(f).  Therefore, good practice would be to seek the informed consent of
those parties with standing to object, prior to accepting the second matter.  See,
e.g., SCR 20.28(3) and ABA Model Rules of Professional Conduct, Rule 1.7.

2. If the issues of prior or simultaneous representation are not reasonably
apparent prior to commencing the representation in question and if, in the case
of simultaneous representation, informed client consent cannot be appropriately
requested or cannot be obtained, the attorney should seek permission of the court
to withdraw and for independent counsel to be appointed.  See SCR 11.02(3),
20.16(2)(b) and (d) and (3)(b) and (e).
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